گروه نرم افزاری پایا

قوانین معافیت مالیاتی در شرکت های تازه تاسیس

امید شیخی نیم‌رخ

.

اگر قصد دارید کسب و کار تازه‌ای راه‌اندازید، پیشنهاد می‌کنیم در ادامه‌ی این مطلب با ما همراه باشید تا با هرآنچه که باید درباره شرکت‌های معاف از مالیات، قوانین معافیت مالیاتی شرکت‌های تازه تاسیس، جدول مشاغل معاف از مالیات و… بدانید، بیش‌تر آشنا شوید؟

شرایط و قوانین معافیت مالیاتی برای شرکت‌های تازه تأسیس

معافیت مالیاتی برای شرکت‌های تازه تأسیس یکی از ابزارهای تشویقی دولت به منظور حمایت از کسب و کارهای جوان و راه‌اندازی شرکت‌های جدید است. برای این که یک شرکت تازه تأسیس از معافیت مالیاتی برخوردار شود، باید به برخی شرایط اساسی پاسخ دهد.

از جمله شرایط مهم می‌توان به اظهارنامه مالیاتی به موقع و درست، ثبت در سازمان‌های مربوطه، تائیدیه‌ی اطلاعات مالی و عملکردی واقعی در طول دوره‌ی معافیت اشاره کرد. همچنین، شرکت باید اطلاعات مالی و مالیاتی خود را به صورت کامل و شفاف ارائه دهد و به تمامی شرایط قانونی پایبند باشد تا از این مزیت مالیاتی بهره‌مند شود.

بسته به نوع فعالیت شرکت، معافیت مالیاتی ممکن است به مدت پنج سال در نظر گرفته شود. در این مدت، شرکت‌های تازه تأسیس می‌توانند با توجه به شرایط خاص معافیت، رشد و توسعه را تجربه کنند. مهم‌ترین نکته در اینجا این است که شرکت‌ها باید از ابتدا برنامه‌های دقیق و صحیحی برای اجرای مالیات‌های خود داشته باشند تا بتوانند از مزایای قوانین معافیت مالیاتی بهره‌مند شوند و همچنین از مشکلات احتمالی در آینده جلوگیری کنند.

مشاغل معاف از مالیات

بر اساس بند “الف” تبصره ۶ قانون بودجه سال 1398 سقف معافیت مالیاتی بر مشاغل 216 میلیون ریال تعیین شده است، به این معنا که اشخاصی که درآمد سالیانه‌ی آن‌ها کم‌تر از این مقدار باشد مشمول معافیت از مالیات هستند. در ادامه فعالیت‌ها و شرکت‌های معاف از مالیات را با هم بررسی می‌کنیم.

درآمد ابرازی ناشی ازفعالیت‌های تولیدی و معدنیِ اشخاص حقوقی غیر دولتی در واحدهای تولیدی یا معدنی و همچنین درآمد ناشی از مراکز خدماتی از جمله بیمارستان‌ها، هتل‌ها و مراکز اقامتی گردشگری برای اشخاص حقوقی، از تاریخ آغاز فعالیت به مدت پنج سال با نرخ صفر مالیاتی محاسبه می‌شود و در صورتی که که فعالیت‌های فوق در مناطق محروم انجام شود تا 10 سال مشمول محاسبه با نرخ صفر مالیاتی است.

در نهایت شرط برخورداری از معافیت از مالیات برای اشخاص حقیقی و حقوقی در مناطق آزاد یا سایر نقاط کشور، تکمیل به موقع اظهارنامه مالیاتی است. اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی شامل ترازنامه وحساب سود و زیان طبق نمونه‌ای است که توسط سازمان امور مالیاتی تهیه می‌شود.

در نهایت کلیه‌ی تولیدکنندگان آثار فرهنگی و هنری که زیر نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هستند، در صورتی که به صورت پیمانی مشغول به کار باشند، مشمول معافیت از مالیات می‌شوند.

چه شرکتهایی از مالیات معاف هستند؟

بر طبق مواد 132 تا 148، کلیه‌ی شرکت‌های دانش بنیان، واحدهای تولیدی و معدنی، شرکت‌های تاسیس شده در مناطق آزاد، فعالیت‌های صورت گرفته در مناطق محروم، صندوق‌های حمایتی روستایی، شرکت‌های تعاونی فرهنگی و آموزشی، تولید فرش و صنایع دستی، نذورات، موقوفات، صادرات غیر نفتی در حوزه‌ی کشاورزی، شیلات و… مشمول قوانین معافیت از مالیات می‌شوند.

همچنین شرکت‌های تعاونی شامل: شرکت‌های تعاونی مصرف مخصوص کارکنان موسسات دولتی، شرکت‌های تعاونی مسکن مخصوص کارکنان  موسسات دولتی، شرکت‌های تعاونی مصرف مخصوص کارکنان موسسات غیر دولتی، شرکت‌های تعاونی حوزه صیادان، شرکت‌های تعاونی مخصوص دانشجویان و… از پرداخت مالیات معاف هستند.

معافیت مالیاتی سال اول چیست؟

معافیت مالیاتی سال اول، موردی است که گاهی تعبیر نادرست از آن میان مؤدیان مالیاتی، عواقب جبران ناپذیری را برای آن‌ها در پی خواهد داشت. بر طبق قوانین مالیاتی کشور، کلیه‌ی شرکت‌ها موظفند از سال اول تاسیس اظهارنامه‌ی مالیاتی خود را تسلیم نمایند. حالا اگر فعالیت یک شرکت تازه تاسیس در سال اول کم باشد، می‌تواند مشمول قوانین معافیت مالیاتی شرکت‌های تازه تاسیس شود.

بنابراین معافیت مالیاتی سال اول بسته به نوع فعالیت و درآمد شرکت دارد.

انواع مالیات برای شرکت تازه ثبت شده

همانطور که پیش‌تر توضیح دادیم، بسیاری از شرکت‌ها مشمول معافیت از مالیات هستند و در اصطلاح به آن‌ها شرکت‌های معاف از مالیات می‌گویند. اما اگر بخواهید اقدام به تاسیس شرکت کنید، مشمول مالیات‌هایی خواهید شد که در ادامه بعضی از آن‌ها را با هم بررسی می‌کنیم.

انواع مالیات برای یک شرکت تازه ثبت شده، مطابق ماده 105 ق م م شامل مالیات بر عملکرد است. همچنین شرکت‌های تازه تاسیس در بعضی از موارد وظیفه‌ی کسر و پرداخت را برعهده دارند، به این معنا که این نوع مالیات از درآمد آن‌ها نیست، بلکه وظیفه‌ی کسر و پرداخت آن را برعهده دارند،

مثلا در رابطه با اجاره‌ی پرداختی، مالک شرکت تازه تاسیس تنها مبلغ مالیات مالک را از اجاره‌ی ملک کسر و به دارایی پرداخت می‌کند. در رابطه با حقوق کارمندان نیز همین اتفاق صادق است.

در ادامه‌ی بررسی انواع مالیات برای یک شرکت تازه ثبت شده، به ماده 12 قانون مالیات بر ارزش افزوده می‌رسیم. بر همین اساس اگر فعالیت شما مطابق این ماده باشد یا از جمله شرکت‌های معاف از مالیات باشید یا هنور فراخوان نداده باشد، مشمول نظام ارزش افزوده هم می‌شوید.

نحوه محاسبه مالیات شرکت تازه تأسیس

گام اول برای نحوه محاسبه مالیات شرکت تازه تاسیس، دریافت کد اقتصادی 12 رقمی است. بر همین اساس کلیه‌ی شرکت‌ها و اشخاص حقیقی و حقوقی که مشمول دریافت این ناسه هستند، موظفند در همه‌ی صورت حساب ها، فرم‌ها و اوراق مالی خود، کد اقتصادی مخصوص به خود را درج کنند.

همچنین در ماده ۴۸ قانون مالیات‌های مستقیم بیان شده، شرکت‌های تازه تاسیس موظفند، ظرف دو ماه از تاریخ تاسیس، نیم در هزار سرمایه‌ی اصلی خود را به عنوان حق تمبر سهام و سهم الشرکه، پرداخت نمایند.

گام بعدی در نحوه محاسبه مالیات شرکت تازه تاسیس، تسلیم اظهارنامه‌ی مالیاتی سال اول است. توجه داشته باشید حتی اگر در سال اول، فعالیت نداشتید، نسبت به تسلیم اظهارنامه مالیاتی اقدام نمایید تا بعدها مشمول جریمه‌های هنگفت نشوید و بتوانید از قوانین معافیت از مالیات استفاده کنید. همچنین توجه داشته باشید که کلیه‌ی شرکت‌ها باید اظهارنامه‌های فصلی مالیات بر ارزش افزوده را در موعد مقرر تسلیم نمایند.

ثبت حسابداری شرکت های تازه تاسیس

پیشنهاد می‌کنیم از همان ابتدا نسبت به ثبت‌های حسابداری شرکت‌های تازه تاسیس، وسواس و توجه بیش‌تری نشان دهید تا در پایان سال از سوی ممیزهای مالیاتی دچار مشکل نشوید. اما چگونه؟ پیشنهاد ما کمک گرفتن از حسابدارهای مجرب با قابلیت تنظیم حرفه‌ای دفاتر قانونی است.

بر اساس قوانین مالیاتی کشور، تنظیم دفاتر قانونی پلمپ شده برای کلیه‌ی شرکت‌ها اعم از جدید و قدیمی لازم و ضروری است. دفاتر قانونی پلمپ شده شامل هزینه‌های سالانه‌ی شرکت است که با توجه با استانداردهای حسابداری ثبت و پلمپ می‌شود و در پایان سال برای تعیین مالیات در اختیار ممیزین مالیاتی قرار می‌گیرد.

توجه داشته باشید در صورتی که دفاتر، از سوی ممیزین مالیاتی رد شوند، عواقب بسیاری برای شرکت ایجاد می‌شود که از جمله‌ی آن‌ها می‌توان به ایجاد مشکل در معافیت از مالیات اشاره کرد؛ بنابراین با تنظیم حرفه‌ای ثبت‌های حسابداری شرکت‌های تازه تاسیس، می‌توانید از خطرات احتمالی در امان بمانید.

نحوه تهیه اظهارنامه مالیاتی برای شرکت‌های معاف از مالیات

برای شرکت‌هایی که از معافیت مالیاتی برخوردار هستند، تهیه اظهارنامه مالیاتی یک فرآیند حیاتی و ضروری است که باید با دقت و دقیق انجام شود. این اظهارنامه‌ها باید توسط مدیران مالی یا حسابداران مجرب تهیه و تنظیم شوند. ابتدا، اطلاعات مالی کامل شرکت از جمله ترازنامه و صورت سود و زیان باید جمع‌آوری و بررسی شود. سپس باید تمامی درآمدها، هزینه‌ها، دارایی‌ها و بدهی‌های شرکت به دقت ثبت و تحلیل شوند.

اطلاعات جمع‌آوری شده باید با استفاده از استانداردهای حسابداری معتبر و قوانین مالیاتی کشور، به صورت کامل و دقیق در اظهارنامه مالیاتی منعکس شوند. برای شرکت‌های معاف از مالیات، مهم است که اظهارنامه‌های مالیاتی در مواعد مقرر و به صورت صحیح تسلیم شوند و همچنین تمامی اطلاعات باید به طور کامل تأیید شده و تائیدیه‌ی انتهایی از سوی مدیران مالی دریافت گردد.

در نهایت، اظهارنامه مالیاتی باید به صورت الکترونیکی ارسال شده و در سیستم مالیاتی کشور ثبت گردد. هرگونه نقص یا تأخیر در تسلیم اظهارنامه مالیاتی می‌تواند منجر به جرائم مالیاتی و پرداخت جریمه‌های قابل توجهی شود، بنابراین دقت و انجام به موقع این فرآیند بسیار حائز اهمیت است.

نرم افزار ثبت اسناد حسابداری

شرکت های تازه تأسیس می توانند برای ثبت و مدیریت و گزارش امور مالی و حسابداری خود از نرم افزارهای مالی و حسابداری مانند نرم افزار مالی تحت وب پایدار استفاده کرده و مانند شکل فوق، اسناد حسابداری خود را ثبت نمایند.

آشنایی با نرم افزار پایدار

در این مقاله سعی کردیم شما را با قوانین مالیات در زمینه شرکت‌های تازه تاسیس و مشاغل گوناگون آشنا کنیم. امیدواریم با طی کلیه‌ی مراحل قانونی بتوانید از قوانین معافیت از مالیات بهره مند شوید.

در پایان بازهم تاکید می‌کنیم حتی اگر شرکت تازه تاسیس شما در سال اول فعالیت چندانی نداشته، نسبت به تسلیم اظهارنامه‌ی مالیاتی اقدام کنید تا بعدها بتوانید از قوانین تشویقی و معافیت از مالیات بهره مند شوید.

پایا افزار، پیشرو در نرم افزارهای مالی و حسابداری


امید شیخی نیم‌رخ

با نویسنده مقاله آشنا شوید

با پایا، به قله فکر کن

حل تمام مشکلات مالی و حسابداری تان را به پایا بسپارید.