|

|

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
بلاگ

تعریف حساب تفصیلی چیست؟

یک بنگاه اقتصادی برای بررسی نتیجه فعالیت خود در دوره­های زمانی مختلف نیاز دارد تا نتیجه مالی فعالیت هایش را به صورت دقیق و مستمر، همراه با جزئیات ثبت کند. معمولا فعالیت یک بنگاه از نظر مالی دو نتیجه دارد که شامل درآمد و هزینه است اما این سرفصل­ها کلی هستند و لازم است تا اطلاعات دقیق ­تری جهت استفاده مدیران به آنها ارائه شود. به همین منظور حساب­ها به جزئی‌ترین شکل ممکن تعریف می­شوند که به آن حساب تفضیلی گفته می­شود. با توجه به اینکه حسابداری به شکل نرم افزاری بسیار فراگیر شده است لازم است تا حساب تفضیلی در نرم افزار نیز  به طور دقیق تعریف شود.

برای ثبت فعالیت­ های اقتصادی یک بنگاه از علم حسابداری استفاده می­کنیم. در حسابداری رویدادهای مالی مربوط به بنگاه­ ثبت و براساس آن گزارش تهیه شده و به مدیران مربوطه ارائه می­شود تا در جریان وضعیت بنگاه اقتصادی خود قرار بگیرند. جهت تهیه گزارش دقیق و جامع برای تصمیم ­گیری، نیازمند ثبت فعالیت ­ها به صورت جزئی هستیم که برای تمام افراد قابل درک باشد. دسته ­بندی حساب­ها به صورت کلی در حساب­ کل صورت می­گیرد و جزئی‌ترین شکل ارائه حساب­ها حساب تفضیلی است.

تعریف حساب کل، معین و تفصیلی

وقتی کسب­ وکاری توسط شما ایجاد می­شود حتما به دنبال کسب درآمد و سود هستید. برای اینکه بدانید آیا کسب و کار شما سود مورد نظر در زمان معین را به دست آورده یا نه نیاز دارید تا در بازه­های زمانی مختلف بتوانید میزان درآمد و هزینه خود را کنترل کنید. به همین منظور باید هریک از فعالیت­ها را در گروه­های خود دسته­ بندی نمایید. به طور کلی حساب­ها شامل دارایی، بدهی، درآمد و هزینه هستند؛ که به آنها حساب­های کل اطلاق می­شود و در بالاترین سطح دسته بندی قرار می­گیرند.

همانطور که از نام این حساب­ها بر می ­آید اطلاعات حاصل از این حساب­ها بسیار کلی بوده و نیاز به ارائه توضیحات بیشتر دارد به همین دلیل برای هر یک از حساب­های کل یک حساب کمکی در نظر گرفته شده که توضیح مختصری در باره آن ارائه می­دهد که به آن حساب معین گفته می­شود. به عنوان مثال حساب صندوق یا تنخواه ­گردان، حساب معین مربوط به موجودی نقد است. حساب­ های جزء زیر مجموعه حساب­های معین هستند که اطلاعات کامل­تری از حساب معین در اختیار مخاطب قرار می­دهد.

بیشتر بخوانیم : نرم افزار اتوماسیون اداری

 

انواع حساب‌های تفضیلی

تفضیلی به معنای شرح دادن است، همانطور که از نام حساب تفضیلی بر می ­آید هنگامی که میخواهیم شرح بیشتری در مورد یک حساب در گزارش حسابداری ارائه دهیم از حساب تفضیلی استفاده می­کنیم. به عنوان مثال حساب بانک به عنوان یک سرفصل کلی حساب مد نظر باشد، نام بانک حساب معین و شعبه مربوطه حساب تفضیلی خواهد بود.

حساب­های تفضیلی در دو گروه دسته بندی می­شوند که هر کدام مناسب یک نوع گزارش ­دهی هستند. این دسته بندی شامل حساب­های تفضیلی چند سطحی و حساب­های تفضیلی شناور می­باشند. برطبق مثالی که زده شد اگر نام شعبه بانک به عنوان حساب تقضیلی مطرح باشد، ممکن است که ما چند حساب در آن بانک داشته باشیم به این ترتیب نوع حساب، مثلا جاری، به عنوان حساب تفضیلی سطح یک و اگر چند حساب جاری در آن بانک داشته باشیم شماره­ آن حساب تفضیلی سطح دو خواهد بود.

منظور از حساب­های تفضیلی شناور، حسابی است که می توان آن را به چند حساب معین نسبت داد، به عنوان مثال یک شخص به نام آقای الف به عنوان سرفصل حساب تفضیلی تعریف شده است. آقای الف می تواند مشتری، فروشنده، بدهکار یا بستانکار باشد. در حالت عادی باید چند زیرگروه برای حساب­های مختلف تعریف شود اما با حساب تفضیلی شناور این حساب با حساب­های معین مربوطه مرتبط می­شود. برای ثبت حساب در اسناد حسابداری ابتدا عنوان حساب کل سپس حساب معین و بعد از آن حساب تفضیلی نوشته می­شود.

تعریف حساب تفصیلی در نرم افزار

 

بیشتر بخوانیم : نرم افزار crm

 

حساب تفضیلی در نرم افزار‌های حسابداری

در نرم افزارهای حسابداری هر حساب دارای یک کد مخصوص به خود است حساب­های تفضیلی نیز تابع این قاعده هستند. با توجه به اینکه معمولا حساب­های تفضیلی در رده سوم حساب­ها قرار دارند حداقل کد مورد نیاز برای تعریف آنها دارای سه رقم هستند البته از اعداد بزرگتر نیز می­توان استفاده کرد.

 نرم افزارهای حسابداری معمولا دارای عنوان تفضیلی در سرفصل خود هستند برای اینکار فرم مربوط به حساب تفضیلی را باز کرده؛ روی حساب جدید کلیک کرده و در صورت نیاز مشخصات مربوطه را به صورت دستی وارد می کنیم. اگر قبل از تعریف حساب­ها داده ­های نرم افزار را تکمیل کرده باشیم می­توانیم با کلیک بر روی مجموعه ثبت شده عنوان حساب مورد نظر خود را انتخاب کنیم. به عنوان مثال ثبت ­نام تمام مشتری­ هایی که به آنها کالا و خدمات ارائه می­شود در بخش داده های نرم افزار می­تواند سرعت و دقت ثبت گزارش­های مالی را تا حد زیادی افزایش دهد.

حساب­های تفضیلی براساس فعالیت هر بنگاه اقتصادی تعریف می­شود. هرچه اطلاعات به صورت دقیق­تر به نرم افزار داده شود خروجی کامل­تری خواهیم داشت. هر میزان زمان برای دادن اطلاعات به نرم افزار صرف کنیم و اطلاعات جزئی تری را وارد نماییم گزارش­های قوی و جامعی در اختیار حسابدار و در نتیجه مدیران شرکت قرار خواهد گرفت. 

 

گزارش حسابداری دقیق و کامل مدیران شرکت را در جریان میزان سود یا زیان بنگاه اقتصادی به واسطه شناخت انواع هزینه­ و درآمدهای به دست­ آمده قرار می­دهد. بدین ترتیب مدیران می­توانند با اتخاذ تصمیم مناسب میزان هزینه­ ها را کاهش دهند و زمینه افزایش درآمد را فراهم آورند به این ترتیب به سود بیشتری در یک دوره مالی نسبت به گذشته دست پیدا کنند.

 هدف حسابداری در بنگاه­های اقتصادی ارائه گزارش جهت اتخاذ تصمیم توسط مدیران شرکت برای نحوه ادامه فعالیت می­باشد. هرچه اطلاعاتی که در اختیار حسابدار قرار میگیرد جزئی ­تر طبقه بندی شود، گزارشی کامل‌تر تهیه خواهد شد و مدیران تصمیمات بهتری اتخاذ خواهند نمود و کسب و کار موفقی خواهند داشت. تعریف حساب تفضیلی در نرم افزارهای حسابداری به شما در ارائه گزارش­های هدفمند به مدیران بالادستی کمک خواهدکرد.

ما در شبکه های اجتماعی

داغ ترین ها

برای درخواست دمو و کسب اطلاع دقیق تر از ویژگی های نرم‌افزار  می توانید این فرم را تکمیل کنید.

کارشناسان ما در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت.